Enkla tips för att välja rätt jordfräsar när du köper på nätet

Jordfräs

En jordfräs kan användas både till att luckra upp jorden i ett trädgårdsland, vända gräsmattan vid nyanläggning och för större arbeten på nya tomter. Vad en jordfräs gör är att vända upp jorden och finfördela klumpar så att jorden blir mer lättarbetad och dessutom syresätts bättre.

En investering i en jordfräs är inte något du gör varje år. Det kan därför vara en god idé att ta god tid på dig när du väljer jordfräs. Som med alla andra motordrivna trädgårdsmaskiner är det dina behov som ska styra vilken jordfräs du behöver. Läs vidare så får du bra tips på hur du väljer rätt jordfräs.

Tre typer av jordfräsar

Det går att placera jordfräsar i tre fack. Först och främst finns de jordfräsar som främst är avsedda för trädgårdslandet. En sådan jordfräs är inte sällan eldriven och har av naturliga skäl en lite mindre effekt. Användningsområdet är något begränsat. Med en eldriven jordfräs kan du bearbeta ditt befintliga trädgårdsland och göra förberedelsearbeten för nya trädgårdsland, men du ska till exempel inte använda den för gräsmattan eller tyngre arbeten på tomten.

I nästa kategori hittar du bensindrivna jordfräsar med lite större effekt, ungefär mellan 1500–2500 watt. Med en sådan jordfräs kan du göra större arbeten i din trädgård, även om maskinen givetvis även kan användas i trädgårdslandet.

Slutligen kan du välja en bensindriven jordfräs med hög effekt samt fram- och backväxlar. Motorstyrkan och den breda arbetsbredden gör att nästan inga arbeten är för svåra för en sådan maskin. Tänk bara på att den höga effekten kommer med ett lite högre pris.

5 saker att tänka på

  • Hur är marken? Ju mer svårbearbetad marken är desto större effekt behöver du.
  • Vilket arbetsdjup behöver du? Även för arbetsdjupet är effekten avgörande. För bearbetning av tungarbetad jord på lite djupare nivåer kan en bensindriven jordfräs rekommenderas.
  • Är det viktigt att jordfräsen väger lite? En eldriven jordfräs är alltid lättare än en bensindriven. En jordfräs som kan betraktas som ”lätt” väger mindre än tio kilo.
  • Ska du använda jordfräsen för att bearbeta och lufta jorden i trädgårdslandet eller är det tyngre arbeten i trädgården du siktar på? Ju tyngre arbete desto större effekt och desto större arbetsbredd behöver du. För trädgårdslandet kan du med fördel använda en eldriven jordfräs med en mindre arbetsbredd.
  • Vill du enkelt kunna stuva undan jordfräsen? Förvaringen blir enklare ju lättare jordfräsen är. Om du även kan fälla ihop styret är det givetvis också en fördel.

3 produkter du bör överväga
Star5
AL-KO jordfräs
  • 2,3 kw
  • Riktigt kraftfull

AL-KO jordfräs

Bensindriven mycket kraftfull jordfräs. Kan användas för att luckra upp jorden, förbereda för gödning och sådd. Ergonomiskt utformad och ställbar i flera led.

6 754 kr
Ev. priser är från 2023-12-01 och är exkl frakt.

Star4
McCulloch kompakt jordfräs
  • Kraftfull
  • Bra arbetsbredd

McCulloch kompakt jordfräs

Bensindriven jordfräs i kompakt format från välkända McCulloch. Arbetsbredd på 42 cm och arbetsdjup på 20 cm. Klarar de flesta arbeten i trädgården.

3 295 kr
Ev. priser är från 2024-04-04 och är exkl frakt.

Star3
Ribiland eldriven jordfräs
  • Låg vikt

Ribiland eldriven jordfräs

En jordfräs perfekt för trädgårdslandet. Med en arbetsbredd på 32 cm, en effekt på 750 watt och en vikt på låga 8 kg arbetar den snabbt och effektivt.

1 095 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer jordfräsar
Kellfri
Kellfri
Kellfri säljer produkter för dig som driver eller jobbar med jordbruk, trädgårdsarbete eller skogsarbete. Kellfri erbjuder ett brett sortiment med allt från stora maskiner till belysning och verktyg.
Söderströms
Söderströms
Söderströms skog och trädgård i Skövde erbjuder via sin onlinebutik ett brett sortiment av produkter relaterade till skogsvård och trädgård. Hos Söderströms hittar kunderna allt från de större fyrhjulingarna till de små trädgårdsredskapen. Allt under samma digitala tak!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer jordfräsar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Jordfräsar du kan köpa nu