Enkla tips för att välja rätt gps:er när du köper på nätet

GPS

Sedan 1994 är det bara att ha en GPS-mottagare i handen för att se precis var på jordklotet man befinner sig. Från början var GPS ett system som bara användes av den amerikanska militären, men nu kan alla använda GPS.

Global Positioning System, som GPS är en förkortning för, är ett mycket smart system som man kan ha god nytta av i vardagen. En GPS-mottagare är oumbärlig att ha i bilen om man kör mycket på obekanta platser. Man kan även använda GPS när man motionerar. När man cyklar eller springer kan man till exempel se exakt hur långt man har sprungit. Med de GPS-klockor som dessutom har inbyggd pulsmätare får man svart på vitt på hur träningen går. GPS-mottagare är även populära bland många som tycker om att vara i skogen och leta svamp eller bär. Hittar man en riktig gömma är det bara att spara koordinaterna så att man kan komma tillbaka till samma plats flera gånger.

Olika typer av GPS-mottagare

Som du förstår finns det olika typer av GPS-mottagare. Alla mottagare fungerar dock på samma sätt. Med hjälp av en ständig länk mot minst tre satelliter kan mottagaren bestämma din exakta position. På GPS-mottagare med en större skärm kan du på en karta se var du befinner dig i relation till bebyggelse och kommunikationer. GPS:er med större skärm brukar man använda i bilen för att enklare kunna navigera på gator och vägar, eller i båten för att enkelt kunna fastställa exakt position. GPS-klockorna kan inte rita upp din position på en karta, men de sparar alla koordinater så att du sedan kan se din färdväg på datorn.

Sedan finns det även GPS-mottagare i många moderna smartphones, till exempel iPhone. Du kan använda din smartphone för att hitta rätt i städer som du inte känner så bra eller i bilen när du är ute och kör i obekanta områden.

6 saker att tänka på

  • Vill du kunna se var du befinner dig på en tydlig karta? Då ska du välja en GPS med en stor skärm, som är förprogrammerad med ett kartpaket.
  • Är det viktigt att GPS-mottagaren är så liten som möjligt eller föredrar du att skärmen är så stor som möjligt?
  • Vill du använda din GPS när du är ute och vandrar i skogen eller på fjället? För vandringar och äventyr i skog och mark är det klokt att använda en lite mer tålig och kraftfull GPS-mottagare. Att mottagaren är ”starkare” innebär att den fungerar utmärkt även fast du inte alltid har fri sikt mot himlen.
  • Vill du använda GPS för att förenkla navigeringen när du kör bil? Då väljer du med fördel en GPS med färgskärm för montering i bilen. Alternativt kan du använda GPS-funktionen i en smartphone.
  • Vill du använda din GPS när du tränar? För träning är en GPS-klocka det bästa alternativet. Ett fåtal modeller låter dig se var du befinner dig någonstans, men vanligare är att du får ladda upp datan från klockan för att se dina rutter på datorn.
  • Behöver du använda en GPS i marin miljö? Det finns ett antal GPS-mottagare som är specialanpassade för båtlivet. Med sådana mottagare kan använda sjökartor och även koppla på till exempel ekolodsmoduler.

2 produkter du bör överväga
Star4
Garmin DriveSmart GPS (hela Europa)
  • 7 tums skärm
  • Kartor över hela Europa

Garmin DriveSmart GPS (hela Europa)

Garmin GPS med 7 tums skärm och Wi-Fi-funktion. Kartor över hela Europa inklusive livstids uppdateringar. Varnar för fartkameror, guidar till intressanta resmål med mera.

2 489 kr
Ev. priser är från 2023-12-01 och är exkl frakt.

Star4
Garmin eTrex GPS
  • Bra kartor
  • Stort inbyggt minne

Garmin eTrex GPS

Den perfekta följeslagaren på vandringen. Garmin eTrex 25 är en smidig, handhållen GPS-mottagare med smarta kartfunktioner till rätt pris.

2 223 kr
Ev. priser är från 2024-03-31 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer GPS
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer gps:er
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
Outnorth
Outnorth
Outnorth (tidigare Outnet) är en friluftsbutik med omfattande etablering i branschen. Här finns alla kläder du behöver för ett aktivt liv i friska luften, och även en hel del material och utrustning för friluftsliv. Här hittar du ett brett sortiment med fina priser, och i kundtjänst hjälper de dig gärna med dina frågor och funderingar.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer gps:er? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Gps:er du kan köpa nu