Enkla tips för att välja rätt finansiella tjänster när du köper på nätet

Finansiella produkter och tjänster

Varje gång du exempelvis tar ett lån, öppnar ett sparkonto eller en aktiedepå eller växlar valuta inför resan, köper du en finansiell produkt eller tecknar en form av abonnemang på en finansiell produkt. De just nämnda tjänsterna kan sägas vara direkta finansiella produkter. Det är ju inte så svårt att se kopplingen mellan den handling du gör och den ekonomiska transaktionen. Det finns även finansiella produkter där kopplingen inte är lika tydlig. I den här kategorin finansiella produkter ingår till exempel lagerbolag och upprättande av juridiska avtal. Kort sagt kan man säga att en finansiell produkt är en tjänst där pengar på något sätt är involverade.

Finansiella produkter skiljer sig mycket från varor du kan ta på samt tjänster som är mer vardagsnära. Det är detta faktum som gör att du ska vara noga med att undersöka hur finansiella produkter fungerar. Det är dock lättare sagt än gjort. Att öppna ett sparkonto är inte särskilt komplicerat. Fallgroparna är dessutom relativt få. En aktiedepå där du har möjlighet till belåning av dina värdepapper och där du kan handla med optioner och andra derivat är en helt annan historia.

Det viktigaste när du köper finansiella produkter, oavsett typ, är att du förstår vad det är du köper eller vilken tjänst du prenumererar på. Du bör noga undersöka vilka rättigheter och skyldigheter du har. De allra flesta företag som erbjuder finansiella produkter är pålitliga – när det handlar om pengar är ju förtroende A och O. Det finns dock alltid mindre samvetsgranna aktörer. Genom att undersöka villkor och ställa frågor kan du ofta ganska enkelt identifiera rötäggen. Om du inte får enkla och raka svar på alla dina frågor ska du dra öronen åt dig!

5 saker att tänka på

 • Välj ett företag som är välkänt och har goda vitsord
 • Se till att du får bra information om vad du egentligen betalar för
 • Undvik företag som försöker ”sälja in” sina produkter på ett aggressivt sätt
 • Köp aldrig finansiella tjänster via telefon
 • Läs alla villkor noga (ta gärna hjälp av en juridiskt kunnig person om du är osäker)

3 webbsidor du bör överväga
Star5
Avanza - Finans
 • Många finansiella produkter
 • Låga avgifter
 • Bra verktyg för att följa värdeutveckling

Avanza - Finans

Avanza är en helhetsleverantör av finansiella produkter. Här kan du till exempel spara i fonder, handla med aktier, öppna sparkonton och teckna försäkringar (inklusive pensionsförsäkringar). Avgifterna är relativt låga i jämförelse med storbankerna.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star4
Aktieinvest - finans
 • En nätmäklare för alla plånböcker
 • Enkelt att komma igång

Aktieinvest - finans

Aktieinvest är föreningen Aktiespararnas egen nätmäklare. Aktieinvest är ett fullgott alternativ till banken när det handlar om värdepappersförvaltning. Här sparar du i fonder och handlar med aktier.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
SEB - finans
 • Komplett utbud av finansiella produkter med bolån och försäkringar

SEB - finans

SEB är den storbank som har de bästa verktygen för dig som vill handla med värdepapper. Det är enkelt att komma igång med fonder, aktier och andra värdepapper hos SEB. Avgifterna är dock lite högre än hos de specialiserade nätmäklarna.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Webbsidor som säljer finansiella tjänster
Nordnet
Nordnet
Nordnet är en ledande nordisk digital plattform för sparande och investeringar. Nordnet erbjuder spartjänster till låga avgifter och ger sina sparare tillgång till vägledning och kunskap om ekonomi. Hos Nordnet är det tryggt och smidigt att spara pengar och låta dem växa sig stora.
Revolut
Revolut
Revolut vill få finansiella tjänster att fungera bra för så många som möjligt i samhället. Här hittar du en stabil plattform med allt du behöver veta för att få din ekonomi att växa. Revolut erbjuder alla verktyg som behövs för att enkelt kunna låna, investera och hantera pengar, både för privatpersoner och företag. Hos Revolut får du god service och kan känna dig trygg som kund!

Övriga webbsidor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer finansiella tjänster? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.