Enkla tips för att välja rätt lagerbolag när du köper på nätet

Aktiebolag som lagerbolag/standardbolag

Om du ska starta ett aktiebolag men varken har tid, ork eller framförallt kunskap att göra det så finns det ett enkelt alternativ till att starta upp ett aktiebolag från noll: det är att köpa ett så kallat standardbolag eller lagerbolag.

Ett lagerbolag är ett aktiebolag som redan är uppstartat men som aldrig haft någon verksamhet. Det har bara startats upp i syfte att säljas av till någon som inte orkar eller vill genomföra pappersarbetet för att göra det själv. Man köper alltså inte ett existerande företag i den meningen utan bara själva aktiebolaget.

Därför är det ingen risk med att köpa ett lagerbolag, i alla fall såtillvida man köper ett från ett seriöst företag. Man riskerar inte att få en massa gamla skulder eller nedärvda juridiska problem i knät eftersom bolaget är helt tomt.

Fördelen med att köpa ett lagerbolag är alltså att man slipper pappersarbete som kan vara krångligt och tidsödande och man slipper blanda in en revisor eller liknande. Det går också snabbt att köpa ett lagerbolag vilket är en fördel om man vill hinna med det före ett viktigt datum, tex årsskiftet.

Alternativet till att köpa ett lagerbolag är alltså att starta upp ett själv och göra pappersarbetet själv, alternativt att köpa ett existerande bolag. Den potentiella nackdelen med att köpa aktiebolag som lagerbolag jämfört med att starta upp det själv är att man får betala en viss avgift för det. Priserna angivna nedan är arvoden. Moms och Bolagsverkets avgifter (c:a 3 000 kr) tillkommer.

4 saker att tänka på

 • Förmedlarna av lagerbolag erbjuder snarlika tjänster, det som kan skilja dem åt är service, pris och pappershantering (tex hur man får alla viktiga papper tilldelade).
 • Ring och prata med de bolagsförmedlare du är intresserad av att använda och hör vilket bemötande du får. Det är troligt att du kommer att behöva ringa ett par gånger med frågor under beställningens gång och då kan det vara skönt att veta att de har god service.
 • En stor fördel med att skaffa lagerbolag är att det går snabbt, framförallt om du inte vet exakt hur du ska göra själv. Detta kan vara viktigt om du behöver bolaget snabbt (tex innan årsskiftet).
 • Ett lagerbolag är ett bra alternativ om du ska starta ditt första Aktiebolag och inte har tid eller ork att sätta dig in i proceduren själv. Man får hjälp med allt och förmedlingsbolagen är mycket vana med alla former av frågor.

3 förmedlare av lagerbolag du bör överväga
Star5
Lagerbolag Direkt
 • Mycket snabbt: AB klart dagen efter
 • Enkelt
 • Bra webbsida

Lagerbolag Direkt

LagerbolagDirekt är en mycket snabb service som passar den som behöver ett aktiebolag snabbt och smidigt. Webbtjänsten är också anmärkningsvärt enkel och smidig.

8 825 kr
Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Star4
Standardbolag.se
 • Många kunder
 • Enkel registreringsprocess

Standardbolag.se

Svenska Standardbolag AB säljer lagerbolag som alla heter AB Grundstenen följt av ett löpnummer och har mer än 300 000 st sålda aktiebolag. De är därmed en av Sveriges ledande lagerbolagföretag.

Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Star3
Lagerbolag.se
 • Snabbt
 • Enkelt

Lagerbolag.se

Lagerbolag.se har konkurrenskraftiga priser och sköter hanteringen av överlåtelseprocessd en mycket snabbt, enkelt och med god service.

3 000 kr
Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.