Enkla tips för att välja rätt ekologiska make-up-produkter när du köper på nätet

Ekologisk make-up

Ekologisk make-up blir allt vanligare på marknaden och sortimentet ökar hela tiden. Ekologisk make-up är skonsamt både för hud och miljön och innehåller endast naturliga ingredienser. I utbudet finns allt från hudvårdsprodukter till rena make up-produkter som mascara, foundation med mera. Ekologiskt smink passar alla hudtyper, men är kanske extra bra för dig som har känslig hy.

Det kanske låter smått otroligt, men vanlig make-up kan ibland innehålla ingredienser som man kan baxna över. Starka kemikalier, krossade löss eller rentutav ämnen som forskarna tror kan ge upphov till cancer. Ekologisk make-up är ett alternativ där de starka ämnena ersätts med mildare, naturliga ämnen för att skapa en skonsam makeup.

Det finns olika märkningar för ekologisk make-up som garanterar just att produkten är godkänd som ekologisk. Ecosert är ett exempel på en sådan märkning. När du köper ekologiskt smink bör du kontrollera om produkten har någon sådan typ av märkning. Eftersom att ekologisk make-up ofta kan vara dyrare än ”vanlig” make-up, kan det finnas en risk att du blir lurad om produkten inte har någon märkning. Om du blir osäker, kontrollera innehållsförteckningen eller fråga en expert.

En nackdel med ekologisk makeup är förstås priset. Ekologiska produkter är betydligt svårare att framställa och priset sätts naturligtvis därefter. För dig med känslig hy kan det dock vara värt att satsa på ekologisk make-up, trots det högre priset eftersom det är mer skonsamt mot huden.

4 saker att tänka på

  • Var noggrann med att kontrollera att produkten du köper verkligen är ekologisk. Kolla godkända ekologiska märkningar och innehållsförteckningen. Fråga en expert om du blir osäker.
  • Tänk på att ekologisk makeup i regel är dyrare än ”vanlig” makeup. För dig med känslig hy kan det dock vara värt det dyrare priset för en mycket skonsam makeup.
  • En bra och skonsam bas är viktigt för dig med känslig hy. Om du ska välja vilken makeup-produkt som är viktigast att den är skonsam skulle jag rekommendera att satsa på en bra bas samt ögonmakeup. Ögonen är ett av de mest känsliga områdena som lätt blir i
  • Att satsa på ekologiska hudvårdsprodukter kan också vara en bra komplement till din ekologiska makeup.

3 butiker du bör överväga
Star5
Eleven.se - ekologisk make-up
  • Brett utbud och många olika märken
  • Överkomliga priser
  • Mycket bra kundservice om man vill fråga om detaljer

Eleven.se - ekologisk make-up

Eleven är en makeup-butik med ett brett utbud av ekologisk makeup. Här hittar du flera ända märken till överkomliga priser.

Ev. priser är från 2023-12-04 och är exkl frakt.

Star5
Jordklok - ekologisk make-up
  • Specialiserade på ekologiska produkter
  • Naturligt

Jordklok - ekologisk make-up

Jordklok är en butik specialiserad på ekologiska produkter och har ett stort utbud av ekologisk makeup, men också ett stort utbud av ekologiska produkter för hudvård.

Rabattkod: = Dipam värmeljus görs av 100% rent bivax utan tillsatser. Njut av ljusens varma, gyllene färg och behagliga doft samtidigt som de renar inomhusluften från damm och partiklar.

Rabattkod: = L'Artisan Savonniers handtvål med Mynta & Eukalyptus produceras på traditionellt vis av förtvålad kokos- och olivolja. Den rengör händerna effektivt, verkar återfuktande och är skonsam för huden.

Rabattkod: = L'Artisan Savonniers Koncentrerade sköljmedel med lavandinolja innehåller 99% växtbaserade ingredienser som ger en härligt mjuk och väldoftande tvätt.

Rabattkod: = SIMAX högkvalitativa bakform i värmetåligt borosilikatglas passar lika bra till brödbak som till patéer och köttfärslimpan.

Rabattkod: = Tillsammans med lite vatten ger Anaés rhassoullera ett mjukt tvålskum som rengör skonsamt utan att torka ut huden.

Rabattkod: = Mårdas bivaxduk är handgjord av återbrukat tyg och svenskt bivax - ett miljövänligt och klimatsmart alternativ till plastfolie. Detta set innehåller fyrkantiga bivaxdukar i tre olika storlekar.

Rabattkod: = Rose Otto Deodorant är en fräsch deo med utsökt rosdoft. Innehåller milda, säkra ingredienser och ger långvarigt skydd. Fri från alkohol, aluminium, parabener och SLS.

Rabattkod: = Burt's Bees produkter är ansvarsfullt tillverkade och utformade för att ta hand om hela kroppen. Förutom de omtyckta läppbalsamen finns även en Baby-serie med skonsamt schampo, bubbelbad och blöjsalva.

Rabattkod: = Crazy Rumors läppbalsam gör underverk för torra läppar. Läppbalsamen görs på ekologiska och fuktgivande ingredienser som sheasmör och jojobaolja. Välj mellan flera olika smaker och tonade varianter.

Rabattkod: = Cultivator’s örthårfäger ger ett livfullt resultat och en fantastisk glans. Välj mellan 19 olika nyanser.

Rabattkod: = Tvätta och rengör på ett hänsynsfullt sätt i harmoni med naturen. Sonetts produkter är milda, hudvänliga och biologiskt nedbrytbara.

Ev. priser är från 2023-12-03 och är exkl frakt.

Star3
Lyko.se - ekologiska produkter
  • Kända märken

Lyko.se - ekologiska produkter

Lyko är en bred sminkbutik som har ett visst utbud av ekologiska produkter. Ekologiska produkter från kända märken till fina priser.

Ev. priser är från 2023-12-03 och är exkl frakt.

Butiker som säljer ekologiska make-up-produkter
Bodystore
Bodystore
Bodystore är en butik som säljer hälsokost och hälsoläkemedel på nätet. De inriktar sig på träning, hälsa och kost och här finner du ett stort utbud inom dessa kategorier. De har också ett stort utbud under kategorin Vegetarisk kost. Butiken ägs av Gymgrossisten, som är en annan nätbutik inriktad på träning kosttillskott för mycket aktiva.
Eleven
Eleven
Eleven är en mycket stor ehandelsbutik för kropp och skönhet. De säljer hud- och hårvårdsprodukter, parfym, makeup och mycket mer. Här hittar du ett stort sortiment till fina priser, och Eleven jobbar bara med kända och respekterade märken av hög kvalité. Här finns något för alla.
Jolie beauty
Jolie beauty
"Kompromisslöst ekologiskt producerad naturkosmetik" är Jolies ledord. I Jolies butik hittar du mängder av produkter som är bra för kroppen och därmed också själen. Med hjälp av Jolies produkter förstärks de sidor hos din kropp som annars lätt glöms bort. Här hittar du make-up, smink, hud- och hårdvårdsprodukter med mera.
NordicFeel
NordicFeel
Nordicfeel är en av Sveriges största butiker när det kommer till kroppsvård, hudvård, smink med mera. Här finner du garanterat produkter från de största och mest kända varumärkena. Här finns allt från billigare enklare produkter ända upp till de mest exklusiva utbudet.
Swedish beauty factory
Swedish beauty factory
Swedish beauty factory är en butik med passion för allt inom skönhet. Från smink och hårvård till hudvård och parfym. Swedish beauty factory sammanfattar sina skönhetsprodukter som "high end beauty and skin care". Vad du än söker inom skönhet och kroppsvård kommer du hitta hos Swedish beauty factory.
The Body Shop
The Body Shop
The Body Shop säljer härliga skönhetsprodukter som känns bra både för huden och samvetet. Här finns både produkter för kropp, ansikte och hår, allt med vårdande ingredienser och ljuvliga dofter. The Body Shop har tydliga värderingar och jobbar aktivt för rättvisa och jämlikhet. Företaget tar fram sina produkter med etiskt medvetna ingredienser, vilket gör skillnad för vår planet!
Yves Rocher
Yves Rocher
Hos Yves Rocher finns ett brett sortiment av produkter inom kategorier som smink, hudvård och hårvård. Ofta finns aktuella erbjudanden som innebär extra förmånliga priser, och dessutom får man som kund premier vid beställning. Yves Rocher vill att man ska vara 100% nöjd - är man inte det får man pengarna tillbaka.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer ekologiska make-up-produkter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.