Enkla tips för att välja rätt domännamn när du köper på nätet

Domän / Domännamn

Man kan köpa domännamn billigt på nätet om de är lediga, då behöver man i princip bara registrera en domän vilket du kan göra hos någon av de rekommenderade leverantörerna nedan. Om du ska köpa en domän som redan ägs av någon annan så är det lite svårare, men långt ifrån omöjligt.

Först behöver du alltså ta reda på om domännamnet är ledigt. Du kan använda endera registrar för detta, till exempel Loopia. Domännamnet kan vara upptaget för vissa toppdomäner (till exempel .se) men inte för andra (till exempel .nu). I såna fall bör du överväga vilken toppdomän som kan passa. Generellt sett är .se bäst för sidor på svenska som riktar sig till svenskar medan .com är bäst för internationella sidor som är skrivna på engelska.

Om det domännamn som du är ute efter är registrerat kan du ta kontakt med den nuvarande ägaren. Denne får du tag på genom att göra en så kallad Whois, detta kan göras hos bland andra IIS.se. Förbered dig på att du kan få komma att behöva betala en hel del för att kunna köpa ett domännamn som är upptaget, framförallt för .com-domäner.

Priserna nedan gäller för årskostnaden vid nyregistreringen av en .se-adress. Variationer från detta pris kan förekomma.

5 saker att tänka på

  • Riktar sig webbsidan framförallt till svenskar, använd då helst .se, vilket många ofta utgår ifrån.
  • Om det är en storsatsning och du kommer marknadsföra sidan utanför nätet så välj namn utan bindestreck och utan konstig stavning. Satsar du bara på marknadsföring på nätet är det inte lika viktigt.
  • Om du har möjlighet så köp helst alla tre varianter av .com, .nu och .se för ditt domännamn (även om du bara kommer att använda dig av ett). Det försvårar för konkurrerande verksamheter att använda namnet.
  • Även om ett domännamn är upptaget så kan man köpa det av nuvarande ägare. I såna fall bör du förbereda dig på att säljarna begär väldigt varierande (och ofta höga) summor.
  • Det är praktiskt, om än inte nödvändigt, att ha sitt webbhotell på samma plats som där man köper sina domännamn.

3 webbsidor du bör överväga
Star4
Loopia.se
  • Enkelt att beställa

Loopia.se

Loopia är ett tryggt och stabilt webbhotell som alltid legat långt framme som domänregistrar. Det är lätt, smidigt och billigt att beställa sina domännamn från Loopia.

99 kr / år
Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Star3
One.com
  • Billigt för vissa toppdomäner

One.com

One.com är ett av de billigaste webbhotellen och är billigt för vissa typer av domänadresser (till exempel .se) men inte lika billigt för andra.

95 kr / år
Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Star3
EgenSajt.se
  • Bra priser på domännamn

EgenSajt.se

EgenSajt.se gör det enkelt för dig att göra din egen sajt och det är också en smidig plats att köpa dina domäner ifrån.

99 kr / år
Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Webbsidor där man kan köpa domännamn
EgenSajt
EgenSajt
EgenSajt tillhandahåller webbhotell för sig som vill starta din egen hemsida. Här kan du också göra köp av domäner etc, så att du som kund ska kunna få hjälp med alla moment i att starta en egen hemsida från samma ställe. EgenSajt är mån om att tillhandahålla service och månar om sina kunder.

Övriga webbsidor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer domännamn? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.