Enkla tips för att välja rätt digitalkameror när du köper på nätet

Digitalkamera

Digitalkameran är något som finns i många hushåll i Sverige idag. Den skiljer sig från en traditionell analog kamera då den sparar de bilder man tar i ett elektroniskt minne istället för på en fotografisk film. Det innebär bland annat att man enkelt kan ta bort bilder man inte är nöjd med direkt i en digitalkamera, bara sekunder efter att man fotograferat något.

En annan sak som skiljer digitalkameran från den analoga kameran är att man inte behöver framkalla bilderna på samma sätt. Med digitalkameran finns flera olika möjligheter. Man kan lämna in kamerans minne till en framkallare (likt en traditionell framkallning) men man kan också t.ex. spara bilderna på en dator och visa dem där eller skriva ut de på fotopapper hemma om man har en skrivare.

En måttstock för hur bra en digitalkamera är, är hur bra upplösning bilderna den tar får. Kort beskrivet kan man säga att upplösningen är hur många färgprickar som får plats i bilden. Har kameran en hög upplösning får många färgprickar plats på en bild och bilden blir detaljrik och skarp. Har den låg upplösning får färre färgprickar plats och bilden kan bli lite otydlig. Detta är sällan ett problem i dag då de flesta nya digital kamerorna har en hög upplösning.

Man kan egentligen dela upp digitalkameran I två olika typer, det finns den traditionella digitalkameran som egentligen bara har en avtryckare och en automatisk zoom (kompakt digitalkamera) och sedan finns det den digitala systemkameran som är lite mer avancerad där man själv kan påverka fler saker med bilden samt även byta ut linser.

Om du inte har några specifika ambitioner med ditt fotograferande räcker det med en kompakt digitalkamera. Vill du kunna påverka mycket och ta lite mer speciella foton bör du sikta in dig på en systemkamera.

5 saker att tänka på

 • Tänk på att välja en kamera som uppfyller de krav du har. Ska den vara enkel att använda eller avancerad? Ska den vara snygg eller är det viktigare att den är tålig. Det finns kameror för alla!
 • Att köpa en kamera från ett mindre välkänt märke kan göra att du sparar en del pengar men tänk på att kvalitén hos mer välkända märken ofta är bättre än hos de okända!
 • idag är de flesta digitalkameror kompatibla med både Appledatorer och PC:s men det kan vara bra att kolla upp ifall den kamera du ska skaffa fungerar med den dator du har ändå!
 • I de flesta digitalkameror ingår ett minne (där bilderna sparas) men ofta är det ganska litet. Kolla upp vilken minne som ingår i den kameran som du ska köpa innan du köper den. Kanske måste du köpa till ett som är större för att du ska kunna få plats med många bilder.
 • Vill du kunna ändra skärpa och jobba mycket med dina bilder? Kanske vill du till och med kunna bli en professionell fotograf? Väl i så fall en digital systemkamera. Vill du enkelt kunna fotografera dina nära och kära räcker det med en traditionell digitalkamera!

3 butiker du bör överväga
Star5
Fullformatskamera
 • Bäst upplösning
 • Professionell kamera
 • Bra för landskap mm

Fullformatskamera

En fullformatskamera är en kamera som har en sensor i 1:1 format vilket ger den allra bästa bildupplösningen. Det är framförallt professionella fotografer som använder fullformat och de finns hos alla tillverkare, tex Canon, Nikon, Sony, Olympus mfl.

14 744 kr
Ev. priser är från 2024-01-29 och är exkl frakt.

Star4
APS-C systemkamera
 • Bra för zoom
 • Prisvärt
 • Högupplöst men ändå lättanvänd

APS-C systemkamera

Systemkameror med APS-C sensor (även kallad cropped sensor) har en sensorstorlek som är 1.5-1.6 ggr mindre. Dessa är oftast betydligt billigare än fullformatskameror. För en vanlig hemanvändare märker man kanske inte så stor skillnad och är ett bra mellanting mellan en vanlig pocketkamera och en riktigt professionell systemkamera.

4 190 kr
Ev. priser är från 2024-01-31 och är exkl frakt.

Star3
Pocketkamera / kompakt
 • Oftast mycket enkla att använda
 • Bättre än mobilkamera
 • Billiga

Pocketkamera / kompakt

Pocketkameror är kameror i fickformat där linsen skjuts ut vid användning. De är billiga, supersmidiga att ha med sig och ger oftast bättre bilder och mer funktionalitet än med mobilkameran. Ett bra alternativ då man inte vill släpa med sig stora stativ och linser.

1 990 kr
Ev. priser är från 2024-03-28 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Digitalkamera
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer digitalkameror
Actionking.se
Actionking.se
Actionking.se är butiken som fokuserar helt på tillbehöroch kringutrustning till drönare och actionkameror. Är det något som verkligen tar filmen från resan eller semestern till en ny nivå är om den innehåller film från actionkamera eller drönare. Actionking.se har alla tillbehören till din kamera!
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Conrad
Conrad
Conrad är en butik som spänner sin verksamhet över många av Europas länder. De är ett väletablerat företag som varit i branschen sedan 1923 och idag har de ett stort utbud av tekniska och elektronikprylar för alla tillfällen. Hemmet, kontoret, hobby och mycket mer.
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
Ellos
Ellos
Ellos är ett stort varuhus på nätet där du hittar det mesta du behöver till det mesta. Kläder, skor hemelektronik, filmer, böcker och produkter för skönhet och hälsa, hos Ellos kan du få tag i det mesta du letar efter på en shoppingrunda i ett varuhus utan att behöva lämna hemmet.
ITsajten
ITsajten
Itsajten är en uppstickare inom ithandeln som vuxit ordentligt det senaste åren. Hos itsajten finns ett digert sortiment inom hemelektronik, mobiltillbehör och laptopladdare. Itsajten har örat mot marknaden och har alltid de digitala tillbehör som är mest efterfrågade just nu.
Kjell & Company
Kjell & Company
Kjell & company har nordens bredaste sortiment av hemelektronik och tekniska prylar. Hos Kjell & company hittar du allt från sladdar till minneskort till kameran.
Prylstaden
Prylstaden
Prylstaden är butiken för alla som är ute efter övervakningskameror av olika slag. Hos Prylstaden finns dolda kameror av alla dessa slag. IP-kameror, GSM-kameror, spionkameror med mera. Prylstaden hjälper dig hålla koll på det som du vill håll koll på!
Thorn
Thorn
Thorn är företaget som har 40 år inom branschen i ryggen. Denna gedigna erfarenhet återspeglas i form av deras breda kompetens - här får kunden alltid hjälp med sina problem. Man jobbar efter mottot "Rätt produkt till rätt person", och satsar uteslutande på produkter av hög kvalitet.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer digitalkameror? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Digitalkameror du kan köpa nu