Enkla tips för att välja rätt brödrostar när du köper på nätet

Brödrost

Den första elektriska brödrosten såg dagens ljus i slutet av 1890-talet, men det var först på 1910-talet som den blev kommersiellt gångbar. Innan dess hade väl gemene man inte riktigt tid att sitta länge vid frukostbordet och njuta av nyrostat bröd!

En brödrost är egentligen en ganska enkel apparat. Glödande trådar värmer upp ytan på brödet och bränner den lätt för att göra den frasig och ge den en lite mörkare nyans. Att använda en brödrost kunde inte vara enklare. Man placerar brödskivorna på en fjädrad platta och trycker ner ett handtag. När så sker slår en strömbrytare till och brödskivorna börjar rostas med hjälp av lodrätt stående värmeelement. Efter någon minut stängs värmeelementen av. Samtidigt släpper fjädern och brödskivorna hoppar upp.

När du är på jakt efter en brödrost har du ett stort utbud att välja mellan. Gemensamt för alla brödrostar är att de har två eller fler springor för brödskivor. I övrigt kan funktionerna skilja sig mycket mellan olika brödrostar.

Funktioner i en brödrost

Många brödrostar har flera olika rostlägen så att du kan få den perfekta rostningen av ditt bröd. Vissa brödrostar har en ratt som du använder för att steglöst välja rostläge, medan andra har ett antal förinställda lägen. Ett mindre antal brödrostar har även smarta funktioner för upptining och återuppvärmning/varmhållning. Tycker du om att ta god tid på dig vid frukostbordet kan du välja en brödrost som även har ett avtagbart brödgaller. Om du lägger färdigrostade brödskivor på gallret håller de sig varma och frasiga länge.

Att rengöra en brödrost är inte det lättaste så om du helst minimerar rengöringen bör du välja en brödrost med löstagbar smuluppsamlare. En smuluppsamlare lyfter du helt enkelt bort från brödrosten och tömmer i soppåsen. Det är betydligt enklare än att vända upp och ner på brödrosten och skaka ur smulorna!

5 saker att tänka på

 • Hur många brödskivor vill du kunna rosta samtidigt? De flesta brödrostar har plats för två brödskivor, men det finns även modeller med plats för fyra skivor.
 • Är designen viktig? Det finns brödrostar i alla tänkbara utformningar. Du behöver inte välja form före funktion, men för lite mer exklusiva utformningar behöver du ofta lägga ut några extra kronor.
 • Hur många rostlägen vill du ha? Ju fler rostlägen desto större möjlighet att få brödet precis som du vill ha det. Det blir också enklare att rosta fruset bröd.
 • Vill du kunna tina bröd och hålla redan rostat bröd varmt? Med varmhållningsfunktioner kan du njuta längre vid frukostbordet. Med upptiningsfunktioner får du betydligt bättre resultat än om du tinar brödet i ugnen eller i mikron.
 • Är det bra om brödrosten har en smuluppsamlare? En smuluppsamlare är en praktisk funktion som underlättar rengöring. Det är långt ifrån alla brödrostar som har smuluppsamlare så det gäller att du letar ganska noggrant.

3 varianter du bör överväga
Star5
Krups brödrost
 • Rostfritt stål
 • Sex rostlägen
 • Smulbricka och brödgaller

Krups brödrost

Testvinnande brödrost med funktioner som annars bara finns i riktigt dyra produkter. Krups Dahlström brödrost har sex rostlägen, brödgaller samt smulbricka.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Tefal brödrost
 • Många rostlägen
 • Upptining och varmhållning

Tefal brödrost

Stilren brödrost för två skivor med många rostlägen samt upptiningsfunktion, varmhållning och stoppknapp.

Rabattkod: = Fynda hos CDON

Ev. priser är från 2023-12-04 och är exkl frakt.

Star3
Design Inox brödrost
 • Riktigt bra för sitt pris

Design Inox brödrost

Fullt kompetent budgetalternativ. Hög effekt och elektronisk tidsstyrning. Läcker design i borstat stål.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Brödrost
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Varianter som säljer brödrostar
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!

Övriga varianter

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer brödrostar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.