Enkla tips för att välja rätt begagnade bilar när du köper på nätet

Begagnad bil

Att köpa en begagnad bil är ett huvudbry för många. Inte nog med att det finns enormt mycket att tänka på när det kommer till bilköp. När man köper begagnat finns det inte samma säkerhet som det gör när man köper en ny bil. Det positiva med en begagnad bil är ju att priset är betydligt lägre än vad man får betala för en ny bil. Nackdelen är att det är en större risk att det finns förslitningar i den begagnade bilen. Här kommer det listas några saker du kan tänka på när du köper en begagnad bil samt några ställen på Internet där du kan göra det.

Det finns ett flertal sajter som jobbar med förmedling av begagnade bilar. Kvarndammen är en av de större. Kvarndammen.se är en auktionssajt för bilar. Här lägger säljare upp sina bilar och sedan är det upp till intresserade att bjuda på dem. Man har auktioner veckovis och finns även på auktionsanläggningar. När man vunnit en auktion får man möjlighet att provköra och kontrollera det fordon man lagt det vinnande budet på. Är du inte nöjd så måste du inte köpa fordonet, beskrivningarna av exempelvis bilen på Kvarndammen är gjord av professionella.

En annan sajt där du kan köpa begagnade bilar är Blocket.se. Blocket känner många igen och är en av Sveriges mest besökta sajter. Blocket är en annonsplats på Internet där allt från barnsängar till bilar finns. På blocket kan man enkelt sortera efter pris och modell för att snabbt kunna sortera fram de fordon man tycker är intressanta. När man hittar något man gillar kan man enkelt kontakta säljaren via e-post och i vissa fall telefon genom blocket för att stämma träff och prova bilen.

När du hittat en bil du tycker är intressant på någon av de olika sajterna som finns är det dags att testa provköra och inspektera bilen. Detta är en hel vetenskap och känner du någon som är duktig på bilar vinner du mycket på att ta med den personen och titta på bilen. Fyra ögon är bättre än två. Slutligen...glöm inte att få kvitto på köpet!

6 saker att tänka på

 • Fråga om det finns både sommar- och vinterdäck. Genom dubbla uppsättningar av däck finns det många kronor att spara.
 • Leta efter rost, men om du hittar något behöver det inte betyda att bilen kommer falla sönder direkt. Leta efter rost på golvet i bilen och ryck lite i exempelvis trösklarna och titta på avgasröret, faller det ner mycket rost kan det vara ett större probl
 • Be personen som äger bilen starta den och gasa lite med bilen. Lyssna efter missljud, har du med dig en person med stor erfarenhet av bilar är det bra om denne också lyssnar. Även små ljud kan innebära större problem i framtiden.
 • Se till att det finns service- och besiktningspapper till bilen.
 • Ha tålamod! Det tar tid att köpa en bil och även fast det är en begagnad bil är det en stor investering. Det finns flera ingående guider på olika sajter. På forumet www.garaget.org kan du få många bra tips.
 • Se till att ni kommer överens om detaljerna kring köpet. Det är värt att skriva ett köpeavtal. Man kan anpassa dem direkt på nätet och skriva ut. Det är en billig "försäkring".

3 webbsidor du bör överväga
Star5
Blocket - begagnade bilar
 • En av Sveriges största mest välkända hemsidor
 • Mycket stort utbud
 • Lätt att navigera

Blocket - begagnade bilar

Blocket är en av Sveriges mest besökta och välkända hemsidor. I dagsläget finns över en halv miljon annonser på Blocket. Blocket har som affärsidé att vara en trygg och effektiv annonssida och deras kundtjänst är ofta väldigt snabba med att svara på de frågor de får.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
BytBil.com - begagnad bil
 • Enbart företag
 • Mycket stort urval
 • Många besökare och användare

BytBil.com - begagnad bil

Har funnits på Internet sedan 1997 och arbetar enbart med företag inom motorbranschen. Det betyder att inga privatpersoner kan lägga upp och sälja sina begagnade bilar på sidan. Det är enkelt att få upp priser på nya bilar och det finns ett stort urval modeller.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
Kvarndammen
 • Många olika modeller
 • Har funnits länge
 • Professionella och neutrala beskrivningar av objekten

Kvarndammen

Kvarndammen är en auktionssajt på Internet och Sveriges största marknadsplats för försäljning av exempelvis tjänstebilar. 2010 såldes drygt 18 000 fordon på Kvarndammen.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Webbsidor där man kan hitta begagnade bilar
Carfax
Carfax
Innan du köper en bil bör du alltid ta en sväng förbi Carfax.se. Företaget erbjuder ett bekvämt sätt att få reda på information om vad en begagnad bil har varit med om. Du får en gratis inköpsguide, och skulle du bli missnöjd utlovas pengarna tillbaka.

Övriga webbsidor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer begagnade bilar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bra webbsidor som kan ge dig mer information

Garaget.org
Garaget.org
Garaget.org är ett forum där Sveriges alla bilkunniga samlas för att diskuter allt från tändstift till topphastigheter. Här kan du få hjälp med dina frågor.
Carfax
Carfax
<p>Carfax är en smart webbtjänst där man kan skriva in registreringsnumret och få reda på all historik relaterad till bilen, vilket kan vara otroligt nyttigt.</p>