Enkla tips för att välja rätt bakmaskiner när du köper på nätet

Bakmaskin

Bakmaskinen blev utsedd till årets julklapp 1988 av Handelns Utredningsinstitut. Till skillnad från många andra nymodigheter som har fått denna utmärkelse har bakmaskinen faktiskt behållit sin popularitet genom årtiondena.

En bakmaskin är en fiffig apparat som gör baket till en enkel match. Bakmaskinen gör nämligen alla steg i baket. Den blandar ingredienserna, knådar degen, låter degen jäsa och gräddar brödet. Det enda du behöver göra själv är att hälla i rätt mängd av respektive ingrediens i maskinen.

Vanliga funktioner i en bakmaskin

Tanken med en bakmaskin är att maskinen ska automatisera brödbakandet. I tillägg till detta har de allra flesta bakmaskiner en timer med vilken du kan ställa in exakt när brödet ska vara färdigt. Perfekt om du till exempel vill ha rykande färskt nybakat bröd till frukosten.

De bakmaskiner som recenserades 1988 hade inte olika program att välja mellan. Idag har de flesta bakmaskiner åtminstone ett tiotal olika bakprogram, vart och ett programmerat för att passa perfekt för ett visst typ av bröd. En del bakmaskiner har även olika dietprogram, till exempel för glutenfritt bröd. På en LCD-skärm ser du vilka program du har att välja mellan. Du väljer program med några enkla knapptryck. Det medföljer oftast en receptsamling så att du enkelt hittar rätt program för det bröd du vill baka.

En fiffig funktion som en del bakmaskiner kan ståta med är att du kan ställa in brödskorpans konsistens och färg, till exempel ljus och mjuk eller mörk och frasig.

7 saker att tänka på

 • Kan du ta ur brödformen? På de allra flesta bakmaskiner kan du det, men det är alltid bra att kontrollera detta lite extra noggrant.
 • Hur stora bak vill du göra? Storleken på brödformen och bakmaskinens effekt avgör hur stora degar du kan sätta. De flesta bakmaskiner kan baka bröd på upp till 750 gram, men det finns modeller som har kapacitet på upp till 2 kilo.
 • Hur långt i förväg vill du kunna ställa in timern? Alla bakmaskiner har timer. De flesta låter dig förbereda baket 12-13 timmar i förväg. Om du vill ha en större flexibilitet så måste du sondera utbudet lite extra noggrant.
 • Hur många olika bakprogram vill du kunna välja mellan? Med många förinställda bakprogram får du en stor flexibilitet. Samtidigt kanske du inte kommer att använda precis alla program. Ju fler program du vill kunna välja mellan, desto mer får du betala för bakmaskinen.
 • Ska bakmaskinen ha varmhållning? Varmhållning är en fiffig funktion som uppskattas av många. Samtidigt kanske det inte är någon större uppoffring att hålla brödet varmt på andra sätt?
 • Har du behov av att kunna använda särskilda dietprogram, till exempel för glutenfritt bröd? Bakmaskiner med specialprogram är dyrare än vanliga bakmaskiner.
 • Vill du kunna finjustera inställningarna för att exempelvis få exakt konsistens på brödskorpan? Ju fler extrafunktioner du vill ha, desto mer måste du vara beredd att betala. Du får helt enkelt göra en avvägning mellan funktion och pris.

3 produkter du bör överväga
Star5
Wilfa bakmaskin
 • 11 olika program
 • Stor kapacitet

Wilfa bakmaskin

En bakmaskin med hela 11 olika bakprogram. Brödformen kan hantera bröd upp till 1,5 kg. Wilfas största bakmaskin!

1 310 kr
Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Star4
Andersson bakmaskin
 • Timer
 • 14 program

Andersson bakmaskin

Mycket kompetent bakmaskin till ett bra pris. 14 olika program och timerinställning. Enkel att använda och rengöra.

Ev. priser är från 2024-01-20 och är exkl frakt.

Star3
Princess bakmaskin
 • Timer
 • 19 program
 • Specialprogram för glutenfritt bröd

Princess bakmaskin

Bakmasking för bröd på upp till 750 gram. Hela 19 program och specialprogram för glutenfritt bröd. Visningsfönstret låter dig se brödet in the making. Tydligt LCD-display.

Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Butiker som säljer bakmaskiner
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer bakmaskiner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bakmaskiner du kan köpa nu