Enkla tips för att välja rätt akut-p-piller när du köper på nätet

Akut-p-piller

Akut-p-piller kallas också populärt dagen efter-piller även om det är en missvisande term. Akut-p-piller är ett piller man tar så snart som möjligt efter ett samlag där man misstänker att det finns risk för oönskad graviditet. Ju närmare inpå samlaget man tar pillret, desto större är chansen att det har utsatt verkan. Motsatt gäller också att ju längre efteråt man tar det, desto mindre effekt har det. Efter tre dagar har ett dagen efter-piller ingen effekt längre.

Av denna anledning är det missvisande att tala om dagen efter-piller, eftersom man inte ska vänta till dagen efter (om man inte måste) och därtill kan pillret alltså även tas även morgondagen efter.

Det aktiva ämnet i akut-p-piller heter levonorgestrel och återfinns i båda de läkemedel som finns att köpa i Sverige. Levonorgestrel förhindrar attägglossningen äger rum samt att ett eventuellt befruktat ägg fäster i livmodern. Det är alltså inte ett preventivmedel eftersom det inte tas i preventivt syfte.

Med tanke på att ett akut-p-piller har större verkan ju tidigare man tar det så är det mycket praktiskt att ha ett paket hemma redan innan man behöver det. Det går att köpa receptfritt på apotek och därtill även på nätet.

4 saker att tänka på

  • Att akut-p-piller ibland kallas dagen efter-piller betyder inte att de ska tas dagen efter - de ska tas så snart som möjligt efter ett oskyddat samlag.
  • Effekten för akut-p-pillren blir sämre ju längre man väntar.
  • Olika akut-p-piller har olika verkningsgrad. De vanligaste är effektiva i tre dagar men det finns akut-p-piller som har verkan även efter fem dygn.
  • Även om de flesta butiker har snabba leveranser så är akut-p-piller inget man köper på nätet när man verkligen behöver dem. Köp istället och ha ett paket hemma så att du har det tillgängligt när du behöver det.
3 butiker du bör överväga
Star5
ellaOne
  • Mest effektivt
  • Verkan i flest dagar

ellaOne

ellaOne är det mest effektiva akut-p-pillret på marknaden. Det kan användas så sent som 5 dagar efter befarad befruktning.

Ev. priser är från 2024-03-18 och är exkl frakt.

Star3
Norlevo
  • God verkan
  • Billigare än ellaOne

Norlevo

Norlevo är ett av de vanligaste akut-p-pillrena på den svenska marknaden. Det aktiva medlet är levonorgestrel.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
Postinor
  • Billigt

Postinor

Postinor är, liksom Norlevo, baserat på levonorgestrel och välkänt på den svenska marknaden.

Ev. priser är från 2024-03-18 och är exkl frakt.

Butiker som säljer akut-p-piller
euroClinix
euroClinix
EuroClinix erbjuder sjukvårdstjänster på 12 olika språk, med främsta inriktning på sexuell hälsa. Ta kontoll över ditt sexliv idag, bota könssjukdomar etc. EuroClinix hjälper dig med råd och tips och här kan du dessutom beställa ett stort antal receptfria läkemedel för bl.a. sexuell hälsa.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer akut-p-piller? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.