Enkla tips för att välja rätt konferenssystem när du köper på nätet

Videokonferenssystem

System för videokonferenser har nuförtiden nått en såpass bra kvalitet och en rimlig prisnivå som gör videokonferenssystem till en investering som ofta lätt kan räknas hem för många företag som spenderar en stor del av sin budget på resor.

På senare tid har det dessutom kommit många olika typer av videokonferenssystem. Allt ifrån stora konferensrumssystem till små skrivbordssystem.

När man ska investera i videokonferens är det viktigt att man redan innan vet hur man vill använda systemet. Är tanken att använda systemen för längre möten är till exempel ljudet väldigt mycket viktigare än man tror. Med en sämre mikrofon blir man lätt trött av videomöten vilket till slut leder till att man inte använder systemen. Om man däremot bara kommer att ha kortare möten fungerar det med ett billigare system med sämre mikrofon.

Bild och bandbreddskrav är andra viktiga aspekter att fundera över när du gör ditt val. Samtliga system är i dagsläget gjorda för att prioritera ljudet över bilden. Sämre bandbredd ger alltså sämre bild. Polycom är i dagsläget det fabrikat som kräver minst bandbredd och klarar därför av att leverera en bäst bild på minst resurser.

Oavsett om du använder ett videokonferenssystem av Polycom, Tandberg, Avercom, Sony eller annat fabrikat så kan alla kommunicera med varandra enligt videokonferensstandarden H.323. Produkter som inte kommunicera enligt denna standard rekommmenderas inte!

En annan viktig aspekt när man ska köpa videokonferenssystem är hur möjligheten till flerpartssamtal. Kommer ni använda systemen i flerpartsamtal? Hur ofta? Hur många? Även här finns olika lösningar. Man kan investera i en egen så kallad brygga om man ofta kommer använda flerpartsamtal. Man kan också tillfälligt hyra in sig hos företag som tillhandahåller virtuella mötesrum.

3 saker att tänka på

 • Ljudet är A och O. Vilket system du än väljer så snåla inte på ljudet! Är ljudet brusigt eller hackigt spelar det ingen roll hur bra allt annat fungerar, då är systemet meningslöst ändå.
 • Välj ett konferenssystem som är baserat på videokonferenssystemsstandarden H.323. Annars kanske inte ert system kan kommunicera med andra videokonferenssystem.
 • För enkla, korta och relativt oviktiga möten fungerar Skype bra men för ordentliga möten är det inte ett alternativ.

3 produkter du bör överväga
Star5
Polycom
 • Högsta kvalitet
 • Prisvärt
 • Fungerar bra på låg hastighet

Polycom

Polycom är världsledande inom videokonferens och inte av en slump. I detta konferensrumssystem i HD-kvalitet har man fyra system utrustade med datadelning samt ett stereoljud som de är ensamma om på marknaden. De har en utmärkt konferensmikrofon och ett system som endast kräver 0.5 Mbit för att köra i HD. Det låga bandbreddskravet tillsammans med deras funktion Lost package recovery gör samtalen 100% stabila och pålitliga.

Priset är per månad för ett system och gäller för avtal på 36 månader.

1 123 kr / mån
Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Star4
Avercom
 • Enkelt handhavande
 • Mycket praktisk
 • Mycket videokonferens för pengarna

Avercom

AverCom har detta konferensrumssystem i HD-kvalitet med mycket bra kamera och datadelningsfunktion. Systemet är enkelt att använda men saknar en riktigt bra mikrofon. Klart duglig för korta möten. Kopplas in till tv, monitor eller projektor.

Priset gäller för avtal på 36 mån.

852 kr / mån
Ev. priser är från 2024-06-17 och är exkl frakt.

Star3
Rad-Vision
 • Bra prestanda för sitt pris
 • Billigt

Rad-Vision

För de mobila användarna som kanske mer har videokonferens som snabbmöten än konferens. Rad-Vision är en externtjänst som är enkel och bäst i pris och prestanda för de som har enkla behov av videokonferenser.

Priset är per månad för en mjukvarulicens och gäller för ett 36-månadersavtal.

100 kr / mån
Ev. priser är från 2024-06-16 och är exkl frakt.

Företag som erbjuder konferenssystem

Övriga företag

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer konferenssystem? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bra webbsidor som kan ge dig mer information

Kontor-X
Kontor-X
Kontor-X är ett märkesoberoende företag som är återförsäljare för konferens- och presentationslösningar i Sverige. De har 20 år i branschen och kan hjälpa dig med att ta fram rätt lösning för ditt företag.