Enkla tips för att välja rätt plasma tv-apparater när du köper på nätet

OBS! Den här produkten är inte längre speciellt relevant då nya varianter eller tekniker har gjort den omodern. Köpguiden finns dock kvar (i sitt ursprungliga skick och kommer inte uppdateras) då produkten fortfarande går att köpa hos vissa butiker.

Plasma-TV

Plasma-TV ansågs länge vara den optimala tekniken för större skärmar, detta eftersom plasmatekniken ger en perfekt bildåtergivning oavsett skärmstorlek men är numera inte en teknik som säljs. En plasma-TV kan visa hela 16 miljarder färger samtidigt, vilket dels ger en utmärkt svärta, och dels en hög kvalitet i partier med ljusa detaljer.

Så här fungerar en plasma-TV

Plasmatekniken är relativt avancerad. Här kan du läsa en kort sammanfattning av hur tekniken fungerar. Plasmaskärmen omfattar själva frontglaset, ett dielektriskt lager och ett skyddslager. Det är i det dielektriska lagret som bilden skapas. Här ligger genomskinliga elektroder i en blandning av ädelgaserna Neon och Xenon. Det är gaserna som har gett upphov till namnet ”plasma”. När TV:n är på skickas ström mellan elektroderna, vilket aktiverar gaserna. Då skapas ett ultraviolett ljus som i sin tur aktiverar pixlarna i frontglaset. Resultatet blir ljuset du kan se på skärmen.

Fördelar och nackdelar med plasma-TV

Det finns många fördelar med plasma-TV. Det som oftast framhålls är att skärmen ger en närmast perfekt bildåtergivning. Till exempel är svärtan utmärkt, särskilt i jämförelse med LCD-skärmar som ibland kan ge en alltför blek bildåtergivning. Skärmtjockleken kan hållas nere – de flesta nyare plasmaskärmar har ett djup på max 10 centimeter. En plasma-TV har stor ljusstyrka och en extremt hög kontrast. Betraktningsvinkeln är mycket bred. Du behöver alltså inte rakt framför din TV för att få en perfekt bild.

Den främsta nackdelen med plasma-TV är att skärmen drar mycket ström och snabbt blir varm. Eftersom TV-modeller som bygger på plasma inte sällan är mycket stora, blir värmealstringen betydande. En annan nackdel, dock på mer detaljnivå, är att det finns risk för inbränning av mönster på skärmen. Det gäller till exempel de svarta fält som är så vanliga längst upp och längst ned på spelfilmer. En tredje nackdel du kan uppleva är skuggningar som uppstår vid mycket snabba rörelser och bildväxlingar.

5 saker att tänka på

  • En plasma-TV drar betydligt mer ström än exempelvis en LCD- eller LED-TV. Det beror på att mekanismerna bakom skärmen omfattar fler steg. Om du försöker leva så miljövänligt som möjligt, eller bara vill få ner energiförbrukningen i hemmet, så välj då en annan teknik.
  • Snåla inte med skärmstorleken. De stora fördelarna med plasma-TV får du först med större skärmstorlekar.
  • Se till att du har flera anslutningsmöjligheter. Med USB-anslutningar kan du koppla in en mängd olika mediaenheter, såsom videokameran och mobiltelefonen, och spela upp innehåll direkt på TV:n. Med WiFi-anslutning kan du strömma innehåll från nätet via bredbandet.
  • Välj gärna en plasma-TV med god bildbehandling. Eftersom plasma-tekniken ger en exakt bildåtergivning är det bra att även kunna kalibrera bilden exakt.
  • Välj inte en för tunn plasma-TV. Plasma-tekniken gör det möjligt att utveckla mycket tunna TV-apparater, men för varje centimeters minskat djup ökar skärmens känslighet.

Köp denna om...

  • Vill ha en tunn TV
  • Vill ha en bred betraktningsvinkel
  • Vill att bildåtergivningen ska vara så bra som möjligt

Överväg andra produkter om

  • Vill ha en strömsnål TV prova då istället LED-TV
  • Du är orolig för inbränningar prova då istället LED-TV
  • Främst är ute efter en TV med mindre skärmstorlek prova då istället LCD-TV

2 produkter du bör överväga
Star5
Samsung Plasma-TV 59 tum
  • Full HD 1080p
  • USB-ingång
  • Utmärkta högtalare

Samsung Plasma-TV 59 tum

Slimmad och snyggt designad plasma-TV med Full HD från Samsung. Mängder av anslutningsmöjligheter för multimedia. Utmärkt bildbehandling bland annat genom eliminering av oskarpa bilder.

8 990 kr

Rabattkod: = Fynda hos CDON

Ev. priser är från 2024-03-08 och är exkl frakt.

Star3
LG 43-tums UHD Smart-TV
  • 43 tum
  • Smart-TV med röststyrning

LG 43-tums UHD Smart-TV

En rejäl 43 tum stor Smart-TV från LG. Ultra HD-upplösning stärker tittarupplevelsen. Ansluts enkelt till internet via Wi-Fi. Smart röststyrning gör tv:n väldigt smidig att använda.

5 990 kr
Ev. priser är från 2023-12-04 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Plasma-TV
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer plasma tv-apparater
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer plasma tv-apparater? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.