Enkla tips för att välja rätt led tv-apparater när du köper på nätet

LED-TV

LCD, plasma, 3D, LED? Det är lätt att bli lite förvirrad när man kikar igenom utbudet av de nyaste TV-modellerna. Att välja TV är inte lika enkelt nu som för några år sedan. Fram till i början av 2000-talet valde vi mellan ”tjockteve” i normalt format eller widescreen-format. Om du har funderat på vad en LED-TV är för något och kanske är en spekulant på en sådan så rekommenderar vi att du läser vidare.

Så här fungerar LED-TV

LED-TV är en vidareutveckling av LCD-skärmen. Den största skillnaden mellan LCD och LED är att skärmen i den senare innehåller dioder i stället för flytande kristaller. Dioderna speglar bildsignalen genom att tändas och släckas i rask takt.

Det finns två typer av LED-skärmar, nämligen LED Edge och Full LED. På den senare är dioderna placerade precis bakom skärmen. Med LED Edge är dioderna placerade runt skärmen. En skärm med Full LED har mer än dubbelt så många dioder än en skärm med LED Edge. Det ger en bättre bild, med den största fördelen att bildåtergivningen blir jämnare. Samtidigt kostar tekniken lite mer. Om du väljer en TV med LED Edge är det klokt att inte bara kika på hur tunn skärmen är. Ju tunnare skärm, desto större risk för sämre färgstabilitet och svärta.

Fördelar med LED-TV

Med LED-TV har du flera fördelar jämfört med den äldre LCD-tekniken. Du behöver till exempel inte oroa dig för döda pixlar. Du kan också räkna med att en LED-TV är mer strömsnål än en LCD-TV. Jämfört med en plasma-TV är en LED-TV mycket strömbesparande. Den nya tekniken gör också att skärmarna kan göras mycket tunna, detta eftersom skärmen inte behöver rymma en separat ljuskälla. Med minskat djup blir skärmen även mycket lättare än skärmen på en LCD- eller plasma-TV.

7 saker att tänka på

 • Ska belysningen komma från kanterna (Edge) eller från bakom skärmen (Full LED)? Full LED ger en bättre bild, till en dyrare peng.
 • Välj inte en alltför tunn LED-TV om du väljer Edge-tekniken. Oavsett TV-modell gäller att ju tunnare skärm, desto större känslighet. Det gäller bland annat färgstabiliteten.
 • Vilka anslutningsmöjligheter vill du ha? En USB-anslutning är till exempel alltid bra att ha. Med en USB-anslutning kan du koppla in digitala enheter direkt i TV:n för att se på film, visa bilder, med mera.
 • Vill du kunna använda TV:n med WiFi? Med en WiFi-anslutning kan du till exempel streama innehåll direkt från nätet.
 • Vilken skärmstorlek vill du ha? Skärmstorleken är viktigare än man tror. Framför allt ska du tänka på betraktningsavståndet när du väljer storlek. Störst är inte alltid bäst. I det större vardagsrummet passar en stor skärm förmodligen utmärkt. I sovrummet, där du befinner dig ganska nära TV:n, kan det vara lämpligare med en mindre skärm.
 • Ska din TV ha inbyggd digital-TV? En modell med inbyggd receiver kan du välja om du inte tänker använda någon annan metod för att ta emot TV-signaler.
 • Är det viktigt med en låg strömförbrukning? LED-tekniken drar mindre ström än andra tekniker, men det finns ändå skillnader mellan olika modeller och märken.

3 produkter du bör överväga
Star5
Sharp Aquos
 • 60 tum
 • Full HD
 • Strömsnål LED-TV

Sharp Aquos

3D LED-TV på 60 tum med teknik som gör att din bildupplevelse blir utmärkt, oavsett vad du tittar på. Inbyggd digital-TV, USB-dongel för WiFi. Full HD och fyra HDMI-ingångar.

13 799 kr

Rabattkod: = Fynda hos CDON

Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Star4
Samsung LED-TV
 • Enkla att använda
 • Prisvärda

Samsung LED-TV

Samsungs modeller av LED TV är oftast väldigt lätta att hantera i menyer osv. Det finns i allt från ultrakvalitet till lite billigare och enklare varianter.

3 990 kr
Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Philips tv 32 tum vit
 • Riktigt bra ljud
 • Full HD-upplösning

Philips tv 32 tum vit

32 tums full HD tv i standardutförande till rätt pris. USB-ingång för uppspelning av filmer med mera från externa produkter. Bra och kraftfullt ljud.

2 690 kr
Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer LED-TV
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer led tv-apparater
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer led tv-apparater? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Led tv-apparater du kan köpa nu