Enkla tips för att välja rätt lcd tv-apparater när du köper på nätet

OBS! Den här produkten är inte längre speciellt relevant då nya varianter eller tekniker har gjort den omodern. Köpguiden finns dock kvar (i sitt ursprungliga skick och kommer inte uppdateras) då produkten fortfarande går att köpa hos vissa butiker.

LCD-TV

Idag är LCD-TV den teknik som säljer bäst. Det beror dels på att tekniken är relativt billig, och dels på att tekniken lämpar sig utmärkt för alla skärmstorlekar. Att en LCD-TV är betydligt lättare och mer energisnål än till exempel en plasmaskärm är en annan fördel.

Så här fungerar LCD

Skärmen på en LCD-TV består av ett stort antal pixlar av flytande kristaller. Kristallerna är placerade i tre paneler (en för varje färg: blå, grön och röd). Bakom panelerna är en speciell typ av lampa placerad. När lampan belyser kristallerna splittras det vita ljuset i de tre beståndsdelarna blå, grön och röd färg. Efter färgsepareringen blandas färgerna åter via ett prisma och varje flytande kristall får exakt rätt färg. Det låter mer komplicerat än vad det faktiskt är. Det du behöver känna till är att tekniken leder till en utmärkt bildkvalitet med hög skärpa.

Välj rätt LCD-TV för dina behov

När du är på jakt efter en LCD-TV finns det många saker att fundera på. Det handlar både om design, funktioner och bildkvalitet. När det gäller design kommer du förmodligen ha svårt att hitta en LCD-TV som du inte tycker om. TV-apparater med LCD-teknik finns i alla tänkbara utformningar och färger.

Funktionerna i en LCD-TV är ofta talrika. Du kan ha möjlighet att koppla din bredbandsanslutning till din TV. Inbyggda digitalboxar är ofta standard. Även ingångar för USB och externa enheter är standard.

Bildkvaliteten på en LCD-skärm är utmärkt, även på mycket stora skärmar. Upplösningen är exemplarisk och de flesta modeller har bra funktioner för bildförbättring. En nackdel är dock att betraktningsvinkeln kan vara relativt dålig. Ett annat problem som kan uppstå är döda pixlar. Dessutom blir svärtan i bilden blir inte lika bra som på exempelvis en plasmaskärm. LCD-modeller finns i såväl HD ready som Full HD.

5 saker att tänka på

 • Var noga med att undersöka betraktningsvinkeln. Moderna modeller av LCD-TV har en bredare betraktningsvinkel än äldre modeller, men det finns fortfarande begränsningar med LCD-tekniken.
 • Bestäm dig för vilka anslutningar du behöver. USB-ingångar är praktiska om du vill kunna koppla in externa mediaenheter till din TV. Med WiFi-anslutning till Internet kan du visa videoklipp och annat innehåll från nätet på din TV.
 • Vissa modeller har inbyggd digitalbox. Denna funktion är onödig om du har andra sätt att överföra TV-signaler till TV:n.
 • Många modeller har inbyggda funktioner för bildförbättring. Tänk på att ju mer avancerad teknik, desto mer får du betala.
 • Vill du kunna fästa TV:n på väggen? Välj då en TV som levereras med specialanpassade väggfästen.

Köp denna om...

 • Vill ha en prisvärd TV med hög bildkvalitet
 • Vill ha en relativt lätt TV
 • Vill ha en strömsnål TV

Överväg andra produkter om

 • Är noga med att ha en bred betraktningsvinkel prova då istället Plasma-TV
 • Är orolig för att få döda pixlar på skärmen prova då istället LED-TV
 • Vill ha en bättre bild när det gäller svärtan prova då istället Plasma-TV

3 produkter du bör överväga
Star4
Andersson UHD-TV
 • 43 tum
 • Ultra HD
 • Smart-TV

Andersson UHD-TV

En rejäl TV på 43 tum från Andersson med Ultra HD-upplösning. Smart-TV-funktion som gör att du kan kolla på Netflix, SVT-Play och andra tjänster direkt genom TV:n. Wifi-anslutning.

3 990 kr
Ev. priser är från 2023-12-05 och är exkl frakt.

Star3
Andersson Smart-TV med Wi-Fi
 • USB och HDMI
 • 24 tum
 • Smart-TV för sovrummet

Andersson Smart-TV med Wi-Fi

Den perfekta TV:n för sovrummet eller barnens rum. Skärm på 24 tum, smart-TV och Wi-FI. Ingångar för HDMI och USB.

1 990 kr
Ev. priser är från 2023-12-01 och är exkl frakt.

Star3
 Samsung LCD-TV
 • Drar lite ström
 • 32 tum

Samsung LCD-TV

Välrutrustad HD Ready LCD-TV på 32 tum från välkända Samsung med två HDMI-ingångar och en ingång för USB. Strömsnål.

2 399 kr
Ev. priser är från 2024-04-26 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer LCD-TV
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer lcd tv-apparater
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer lcd tv-apparater? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.