Enkla tips för att välja rätt kolsyremaskiner när du köper på nätet

Kolsyremaskin

Det är nog inte många som känner till detta faktum, men den första kolsyremaskinen uppfanns faktiskt redan 1903. Det dröjde dock länge innan kolsyremaskinen blev en fast inventarie i vart och vartannat hushåll. Under 1980-talet lanserades den första kolsyremaskinen för hemmabruk i Sverige. Problemet med dessa var att de dels var ganska stora och otympliga, och dels att man var tvungen att förvara det kolsyrade vattnet i glasflaskor.

De kolsyremaskiner som säljs idag är strömlinjeformade, läckert designade apparater som nästan utgör en designdetalj i hemmet. Det kolsyrade vattnet hamnar i PET-flaskor som man kan återförsluta och förvara i kylen.

Så här fungerar en kolsyremaskin

En kolsyremaskin är en mycket enkel apparat. När man sätter på kolsyremaskinen förs koldioxid från en kolsyrepatron ner i vattnet och skapar de karakteristiska bubblorna. En patron räcker normalt för att kolsyra mellan 50–60 liter vatten.

En kolsyremaskin kan användas för att göra egen läsk eller för att bara ge lite extra lyx till bordsvattnet. Man kan smaksätta vattnet med vad som helst, men vanligast är att man använder en specialtillverkad essens. Att göra sitt eget kolsyrade vatten är bra både för hushållsekonomin och miljön. En kolsyrepatron kostar inte mycket pengar och kranvattnet är ju i princip gratis.

Det finns egentligen inga skillnader mellan olika kolsyremaskiner. Alla maskiner fungerar på samma sätt. Det som skiljer olika maskiner åt är främst designen. De flesta kolsyremaskiner är vackra att se på, men vissa står ändå ut från mängden. Något man kan tänka på är om man vill ha en PET-flaska som är vacker att ställa på bordet. En del tillverkare har inte bara fokuserat på designen på själva kolsyremaskinen utan även på designen på flaskorna.

En annan sak att tänka på är om kolsyremaskinen använder en kolsyrepatron av generiskt slag eller om det krävs att man använder en specifik typ av kolsyrepatron. Det kan också vara bra att man funderar lite kring hur mycket PET-flaskorna ska rymma.

5 saker att tänka på

  • Kan du byta in kolsyrepatronerna? Med utpekade serviceställen för inbyte av patroner blir det enklare med återvinningen.
  • Är det viktigt att designen är vacker? Många kolsyremaskiner är tänkta att stå framme och är därför ganska vackert utformade. Tänk dock på att designen inte är allt.
  • Hur fungerar kolsyrepatronerna? Måste du använda en typ av kolsyrepatron som bara passar ett visst märke eller en viss modell, eller kan du använda generiska patroner?
  • Hur länge räcker kolsyrepatronerna? En kolsyrepatron ska normalt räcka för att kolsyra 50–60 liter vatten, men det finns undantag från normen. Ju längre patronen räcker desto enklare blir användningen av kolsyremaskinen.
  • Hur mycket rymmer PET-flaskorna? Den eller de medföljande PET-flaskorna rymmer normalt en liter. Det är förmodligen fullt tillräckligt för de flesta behov. Om du har särskilda önskemål, undersök då olika modeller lite närmare innan du slår till på ett köp.

3 produkter du bör överväga
Star4
AGA Aqvia kolsyremaskin
  • Fri frakt på CDON.com
  • Vacker design

AGA Aqvia kolsyremaskin

Kanske den snyggaste kolsyremaskinen på marknaden. Tillverkad i en hållbar design och är enkel att hantera. Från det välkända varumärket AGA.

1 499 kr

Rabattkod: = Fynda hos CDON

Ev. priser är från 2024-04-04 och är exkl frakt.

Star4
Kolsyremaskin SodaStream Spirit
  • Kolsyrepatron medföljer

Kolsyremaskin SodaStream Spirit

Snygg och enkel kolsyremaskin som är mycket enkel att använda. Kolsyrepatron för ungefär 60 liter medföljer.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
AGA Exclusive Stripped kolsyremaskin
  • Kolsyrat vatten på nolltid
  • Vacker flaska

AGA Exclusive Stripped kolsyremaskin

En svensk högkvalitativ kolsyremaskin som visat sig bäst i många tester. Enkel att hantera. Ger dig kolsyrat vatten med ett enkelt knapptryck.

Ev. priser är från 2024-04-04 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Kolsyremaskin
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer kolsyremaskiner
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer kolsyremaskiner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Kolsyremaskiner du kan köpa nu