Enkla tips för att välja rätt glasögon när du köper på nätet

Glasögon och Glasögonbågar

Glasögon är en av de varor som du kan spara allra mest på genom att köpa dem på nätet. Optikerbutikerna på nätet har ett brett urval av herr-, dam-, barnglasögon. Det är relativt enkelt att hitta ett snyggt och komplett par (enkelslipade glas) för runt 500 kr. De bästa optikerbutikerna på nätet erbjuder dessutom kostnadsfria hemlån, så du kan prova olika bågar i lugn och ro innan du bestämmer dig. När du väl bestämt dig kan du få snabb leverans. Vissa sajter levererar normalt inom 24 timmar. Även solglasögon säljs på de flesta sajter.

När du köper glasögon är det främst två saker man brukar tänka på. Dels ska glasögonen vara funktionella, dels ska de vara snygga och passa till ditt ansikte. Det är alltså både linser och glasögonbågar du köper, där linserna står för det funktionella (synförbättringen) och bågarna för det estetiska. Vill du ha ett par ”osynliga” glasögon eller köpa glasögon som accentuerar ditt ansikte?

Köp helst från en optikerbutik med generösa returrätter och garantier, att välja rätt bland linser och glasögonbågar kan vara knepigare än man tror. Priset spelar förstås också en stor roll. Det är nästan alltid stor skillnad mellan välkända designerbågar och bågar från mer okända tillverkare. Ofta kan det vara så att de glasögonbågar man kanske inte trodde skulle fungera visar sig passa riktigt bra, och vice versa. Vi rekommenderar därför att du utnyttjar möjligheten till hemlån, så du verkligen blir nöjd med de bågar du väljer. Självklart kan du även hos nätbutikerna få exempelvis progressiva glas, antireflexbehandling, färgade glas osv.

Innan du köper glasögon/glasögonbågar på nätet är det viktigt att du vet vilket synfel du har. Du ska alltså ha träffat en optiker som har kontrollerat ditt synfel och gett dig ett glasögonrecept. Optikern är enligt lag skyldig att ge dig ditt recept efter en synundersökning om du ber om det. En synundersökning hos en optiker kostar ca 200-500 kr.

På alla seriösa optikerbutiksajter framgår vilket bolag du handlar av. Är det ett svenskt bolag är det enkelt att få en bild av bolagets storlek och ekonomi på hemsidan AllaBolag.se.

När du handlar glasögon på nätet finns olika betalningsformer, t ex mot faktura, postförskott, kredit/betalkort eller förskottsbetalning. Alla tar inte emot kort, men de flesta erbjuder minst tre av dessa fyra sätt att betala.

6 saker att tänka på

 • Du måste genomföra en synundersökning hos en optiker innan du kan beställa glasögon från nätet. Du måste dock inte köpa glasögon från samma optiker!
 • Glasögonreceptet du använder dig av vid beställning på nätet får inte vara äldre än 2 år gammalt.
 • De allra flesta optikbutikerna på nätet låter dig få köpa hem och prova glasögonen utan fraktkostnad och med full returrätt. Detta för att man ska få prova "innan man köper".
 • Det är oftast betydligt billigare att köpa glasögon på nätet än hos en optiker.
 • När du provar glasögonen, passa på att leka runt lite med ditt hår och prova olika frisyrer för att se hur glasögonen ser ut då, det kan skilja ganska mycket!
 • För glasögon gäller samma sak som många andra lite dyrare varor på nätet: läs igenom avtalen och villkoren. Många förutsätter att det är samma vilkor för alla nätbutiker men det stämmer inte alltid.

3 butiker du bör överväga
Star5
SmartBuyGlasses
 • Riktigt bra priser
 • Hemlån möjligt
 • Brett utbud av bågar

SmartBuyGlasses

SmartBuyGlasses är en riktigt bra butik på nätet som säljer glasögon. De har ett stort utbud och riktigt, riktigt bra priser. Man får självklart låna hem bågar för att testa dem.

Ev. priser är från 2023-10-13 och är exkl frakt.

Star4
Lensway
 • Kända varumärken
 • 2 års garanti
 • Lätt att hitta rätt

Lensway

Lensway är mest kända för sina kontaktlinser men de har även ett mycket bra utbud på snygga och prisvärda glasögon och glasögonbågar. De har kända märken som Diesel, B. Lang, Armani och Ray Ban.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Titanoptik
 • Det bästa valet om du vill ha titanbågar

Titanoptik

TitanOptik är en nätoptiker som är specialiserad på glasögon med titaniumbågar men säljer även andra typer av glasögon och bågar.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Butiker som säljer glasögon
Desigual
Desigual
Desigual är butiken osm erbjuder det färgglada, uttrycksfulla och livliga modet. Främst för ungdomar! Hos Desigual finner du kollektioner som minst sagt tar ut svängarna. Det här är kläder för dig som vill göra ett strilfullt avtryck!
Lensway
Lensway
På Lensway månar de om dig som kund och din bekvämlighet. Här kan du enkelt och snabbt beställa hem dina linser, glasögon eller solglasögon, så att du snabbt ska få tillgång till din nya, optimala syn. Här finns ett brett utbud av produkter och en omfattande kundservice, som gärna kommer med goda råd.
SmartBuyGlasses
SmartBuyGlasses
SmartBuyGlasses har ett enormt utbud av glasögon av alla de slag. Vare sig du önskar glasögon med styrka, kontaktlinser eller solglasögon finns här något för dig. Bra service och låga priser utlovas!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer glasögon? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.