Enkla tips för att välja rätt e-böcker när du köper på nätet

E-böcker

I USA är fenomenet med e-böcker enormt stort. Amerikanerna har tagit till sig detta nya sätt att konsumera böcker på ett sätt som vi svenskar hittills inte har gjort på samma sätt än.

Vi svenskar har å andra sidan omfamnat ljudböckerna med öppna armar. När surfplattor och smartphones med stora skärmar nu är var mans egendom har dock intresset för e-böcker ökat i Sverige. Det är fler och fler som uppskattar möjligheten att kunna ladda ner böcker och läsa dem på datorn, i surfplattan eller i telefonen.

Så här fungerar e-böcker

En e-bok är något så enkelt som en bok i elektroniskt format. En e-bok du köper på nätet är en exakt digital kopia av en fysisk bok du kan köpa i handeln.

En e-bok gör sig bäst på en läsplatta som är speciellt anpassad för att visa svart text på vit botten, tex Amazons Kindle, precis som en bok, men det finns inget som hindrar att du läser e-böcker även på din surfplatta eller på din smartphone.

Du köper e-böcker på samma sätt som du köper fysiska böcker hos en bokhandel på nätet. Den enda skillnaden är leveransen. I stället för att få ett meddelande om att din order är godkänd och ett preliminärt leveransdatum så får du en länk som du använder för att ladda ner e-boken.

Ett alternativ till E-böcker kan också vara...

5 saker att tänka på

 • Kom ihåg att du inte har någon ångerrätt på e-böcker. De betraktas nämligen som tjänster. Du kan dock alltid reklamera varan om den skulle vara defekt på något sätt.
 • Tänk på att vissa e-böcker kan ta en del datatrafik i anspråk vid nedladdning. Med LAN eller Wi-Fi är det dock inga problem.
 • Tänk på att du normalt sett inte har rätt att skriva ut en e-bok.
 • Kan du läsa e-boken på vilken enhet som helst, eller får du nöja dig med att läsa e-boken på exempelvis en surfplatta eller läsplatta? Du får självklart störst flexibilitet med det förstnämnda.
 • Hur laddar du ner e-boken? Kan du ladda ner den direkt från e-butiken till din dator eller annan enhet eller behöver du ett särskilt program för nedladdningen? Se till att du får bra instruktioner om hur du går tillväga vid nedladdningen. Om du inte riktigt förstår hur nedladdningen ska gå till så kontakta e-butikens kundtjänst innan du börjar ladda ner – detta för att undvika att det uppstår kompatibilitetsproblem.

3 bokhandlare du bör överväga
Star5
Bokus
 • Möjlighet att köpa till läsplatta med rabatt
 • Ofta kampanjer på utvalda böcker
 • Störst utbud

Bokus

Bokus är absolut störst på e-böcker för den svenska marknaden. Du hittar för närvarande upp emot 6000 titlar på svenska hos Bokus.

Ev. priser är från 2021-06-20 och är exkl frakt.

Star4
CDON.com
 • Bra information om hur e-böcker fungerar
 • Enkel shopping

CDON.com

CDON har det största utbudet inom de flesta underhållningsprodukter. Man har även ett stort utbud (för närvarande cirka 4000 titlar) av e-böcker. Bra information om hur e-böcker fungerar Enkel shopping

Ev. priser är från 2021-06-19 och är exkl frakt.

Star4
Adlibris
 • Möjlighet att köpa läsplatta till rabatt
 • Föredömligt söksystem

Adlibris

E-bokhandeln Adlibris har satsat stort på e-böcker och erbjuder tusentals e-böcker inom ett 20-tal kategorier. Bra information om böckerna och smarta sökfunktioner.

Ev. priser är från 2021-06-20 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer E-böcker
Kod Sista datum Beskrivning
2021-07-31 Gäller nya kunder Se erbjudandet hos Nextory
Bokhandlare som säljer e-böcker
Adlibris
Adlibris
Adlibris kallar sig för nordens största bokhandel och är en renodlad nätbutik för försäljning av böcker. Adlibris erbjuder böcker till låga priser samt god och snabb service med snabba leveranser. De jobbar också hårt på sin miljöprofil och försöker att ständigt utvecklas till ett miljövänligare företag.
Bokus
Bokus
Bokus är en nätbaserad bokhandel vars vision är att de inte ger sig förrän kunden har rätt bok i sin hand. De erbjuder ett enormt utbud av böcker och ljudböcker och de strävar efter att hålla så låga priser som möjligt. Bokus jobbar hårt för att du enkelt ska kunna hitta rätt bok snabbt.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Nextory
Nextory
Nextory är en stor plattform för ljudböcker och e-böcker. Det här är stället för dig som vill lyssna på dina böcker i stället för att ha dem i fysisk form. Med Nextory kan du "läsa" en bok samtidigt som du gör något annat. Till exempel städar eller promenerar. Med Nextory hinner du njuta av de böcker som annars bara skulle blivit liggande.

Övriga bokhandlare

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer e-böcker? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

E-böcker du kan köpa nu