Enkla tips för att välja rätt auktionssajter när du köper på nätet

med Bud på Online-auktioner

Internethandel har ökat explosionsartat de senaste åren och allt eftersom vi spenderar mer och mer tid online har möjligheterna till olika typer av handel också blivit fler. Möjligheten att handla på auktion på Internet är något som gjort att det blivit vanligare med den typen av handel.

Det finns flera sidor som erbjuder auktionshandel, både traditionella auktionsverk som Bukowskis och renodlade auktionssiter på Internet som Ebay och Tradera. Men att handla på auktion är inte som att handla i butiken och det kan vara svårt för den oinvigde att veta hur man ska göra första gången man handlar. Nedan tänkte vi på ett enkelt sätt beskriva hur man går tillväga när man ska köpa saker via auktion på Internet.

Sättet man handlar på Tradera och Ebay är inte speciellt olika. Ännu mer lika har de blivit på senare tid sedan Ebay köpt Tradera. Det första man gör är att registrera sig som en ny användare, det tar oftast inte mer än ett par minuter.

Efter att man gjort det kan man endera välja att söka på den varan man är intresserad av eller välja bland olika kategorier. Är du intresserad av en specifik bok eller möbel och vet vad den heter finns det ingen anledning att leta bland alla böcker inom en viss genre eller alla stolar som finns på sidan.

När du hittat produkten du letar efter i produktlistan så ser du förutom en bild, vad det aktuella priset på varan är (ibland kallat ledande bud), när auktionen är slut samt hur många bud som lagts.

Krasst kan man säga att om en vara har många bud är chansen stor att det är kommer bli en en budstrid enda tills auktionen är slut medan det antagligen är större chans att du inte får speciellt många rivaler om det inte lagts många bud.

På Tradera måste varje nytt bud vara minst 5 kronor större än det tidigare. På många varor finns det även ett ”Köp Direkt”-pris vilket ger dig möjligheten att direkt köpa varan du är intresserad av till ett högre pris men utan budgivning.

Om du lägger ett bud på varan som någon bjuder över får du ett mail med information om det hos de flesta. Efter att du vunnit en auktion får du ett mail med säljarens uppgifter. Någon som kan vara bra att ha i bakhuvudet är att ett bud är bindande och vinner du en auktion är du bunden att betala det pris du lagt på varan.

4 saker att tänka på

 • Många produkter säljs av privatpersoner och som med alla liknande sajter så gäller det att vara försiktig i allmänhet då det finns folk som luras.
 • Prova dig fram och buda på lite billigare småsaker som du kan tänka dig att köpa. På så sätt lär du dig systemet och hur du ska buda för att få produkterna till bra priser.
 • Vill du hitta riktigt unika och annorlunda saker så bör du kolla in de internationella auktionssajterna, framförallt eBay, som har ett enormt utbud!
 • Verkar produkten vara lite för bra för att vara sann? Det kan vara stöldgods och svensk lag är hårdare numera och ställer högre krav på dig som köpare att värdera läget. Om du köper varor som är stöldgods kan du som köpare ställas inför rätta för det.

3 webbsidor du bör överväga
Star5
Tradera
 • Svenska auktioner
 • Bra användarbeskrivningar
 • Bra kundtjänst

Tradera

Svensk auktionssajt som blivit uppköpt av Ebay. Nästan enbart svenska eller nordiska auktioner samt en kundtjänst som nås både via mail och telefon. Sidan har även en stor 'frågor och svar'-del.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star4
eBay
 • Nästan allt finns
 • Enkel att använda
 • Bra kundtjänst

eBay

Enorm, världsomspännande auktionssajt där nästan allt finns. Sidan är på engelska och om man kan språket är det inga problem att använda. Precis som på tradera finns en stor 'frågor och svar'-del.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star2
Auktionsverket.se
 • Riktiga auktioner
 • Produkterna kontrollerade av yrkesmän

Auktionsverket.se

På Auktionsverkets hemsida kan du på valda tider delta via Internet på auktioner som äger rum 'på riktigt'. Genom att bjuda höjer en representant vid lokalen priset till det du bjuder.

Produktutbudet (och priserna) är av helt annan sort här än för Tradera och eBay.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.