Enkla tips för att välja rätt forsäkringar när du köper på nätet

Försäkringar

Vissa fakturor är verkligen inte roliga att betala. Fakturor på försäkringspremier är exempel på sådana. Det är ju så sällan det verkligen händer något! Det är dock en klar fördel att ha ett fullgott försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme. För bilförsäkringen är det till och med så att den grundläggande försäkringen, trafikförsäkringen, är obligatorisk enligt lag. Det finns i huvudsak två typer av försäkringar, nämligen sakförsäkringar och personförsäkringar.

Sakförsäkringar

Själva namnet skvallrar lite om vad sakförsäkringar handlar om. Sakförsäkringar är en kategori försäkringar som är till för att ge ett försäkringsskydd vid skador på fysiska föremål, såsom till exempel byggnader, bilar och båtar. Även husdjursförsäkringar ingår i den här kategorin. Några vanliga sakförsäkringar är villaförsäkringen, hemförsäkringen och bilförsäkringen.

Personförsäkringar

I kategorin personförsäkringar ingår försäkringsmoment som ger ersättning vid olycka och sjukdom. Den mest klassiska personförsäkringen är olycksförsäkringen. Andra exempel är sjukförsäkring, sjukvårdsförsäkring, gravidförsäkring och barnförsäkring. En del försäkringar bygger på att det betalas ut ett engångsbelopp vid en godkänd skadehändelse, medan andra mer handlar om ersättning för sjukvård samt ersättning vid förlust av förvärvsinkomst.

När det gäller personförsäkringar är det viktigt att känna till att det personskydd som finns i en hemförsäkring eller villahemförsäkring är minimalt och i princip bara gäller vid inbrott och liknande.

5 saker att tänka på

 • Se till att du får ett så exakt försäkringsskydd som möjligt. Är du överförsäkrad betalar du pengar i onödan. Är du underförsäkrad finns risken att du inte kan få ut ersättning vid skada.
 • Jämför villkor mellan olika försäkringsbolag för att hitta den mest förmånliga försäkringen.
 • Undersök om du kan få rabatt genom att teckna försäkringen via nätet.
 • Undersök om du kan få rabatter genom att bli helkund eller liknande.
 • Uppge alltid korrekta uppgifter när du tecknar försäkring. Felaktiga uppgifter kan leda till att ersättningsanspråk inte godtas.

3 försäkringsbolag du bör överväga
Star5
Insplanet
 • Hitta billigaste försäkringen
 • Bra tips och råd

Insplanet

Insplanet är inget försäkringsbolag i traditionell mening. Man fungerar i stället som en jämförelsesajt för fordonsförsäkringar, hemförsäkringar, villaförsäkringar och personförsäkringar. Insplanet har smarta sökfunktioner och en utmärkt kundtjänst.

Ev. priser är från 2024-07-14 och är exkl frakt.

Star4
Gjensidige
 • Specialförsäkringar
 • Bra på bilförsäkring

Gjensidige

Det norska försäkringsbolaget Gjensidige (filial i Sverige) erbjuder såväl sak- som personförsäkringar. Gjensidige har ett brett utbud av lite mer specialiserade försäkringar.

Ev. priser är från 2024-07-14 och är exkl frakt.

Star4
Moderna Försäkringar
 • Mängdrabatt
 • Brett utbud

Moderna Försäkringar

Moderna är ett av de försäkringsbolag som växer snabbast. Konkurrenskraftiga premier och ett brett utbud av försäkringar är två av anledningarna. Bra rabatter vid tecknande av flera försäkringar.

Ev. priser är från 2024-07-14 och är exkl frakt.